Aviatické sdružení Bohemia
75.výročí návratu Československých perutí RAF

1000 mil nad Českem a Slovenskem 2020, aneb "Letci letcům" 


...
Předpověď počasí není dobrá

Přátelé, kamarádi,

už jsme velcí kluci a o životě něco málo víme. Například to, že počasí si poroučet nedá a ani na modlitby těch, kteří se modlit umí, nehledí. Všichni, kdo jsme nadšeně souhlasili s nápadem předsedy a aktivně se zapojili do přípravy akce 75. výročí návratu Československých perutí RAF domů, jsme se setkali s tvrdou realitou nepřízně počasí.


...
Průlet Petra Pačese s Harvardem

Dva měsíce příprav, vyjednávání a chvílemi i zoufalství, že se s příslušnými subjekty nedohodneme, nakonec zdárně dospělo do bodu, kdy 15.8.2020 na letištích Líně, Roudnice a Podhořany bylo připraveno 22 letadel ke vzletu, aby v přesném časovém plánu přistála na Ruzyni. Na následný program kladení věnců, byla pozvána řada hostů a také zástupci médií. Za samostatnou zmínku stojí vernisáž výstavy dobových fotografií, jež byla dílem kurátora NTM Michala Plavce. Akce měla pevný scénář a pro to jsme se dostali do časové tísně. Do 9hod jsme se museli rozhodnout, zda letět, nebo se na místo včas dostat po zemi. Letci, asi vám nemusím zdůrazňovat, jak traumatizující bylo rozhodnutí nechat éra v hangáru. O to horší pak bylo sledovat, jak se ve chvíli začátku pietní slavnosti počasí "udělalo." Pro tento případ jsme ponechali v záloze kolegu Pačese, který s Harvardem odstartoval z Roudnice a několika průlety ozdobil kladení věnců k památníku našich vítězů. Tím, jak doufám, Aviatické Sdružení Bohemia potvrdilo svou skutečnou tvář, což je propagace létání.


...
Položení věnce u pomníku československých letců RAF 

Osobně si myslím, že můžeme tuto akci zapsat do historie ASB jako úspěšnou, bez ohledu na fakt, že jsme byli ochuzeni o letecký zážitek. Mnozí jsme totiž měli obavu, že jsme si ukousli velké sousto a že to zkrátka nedáme. Leč povedlo se a nám tento výsledek dává křídla pro realizaci dalších nápadů. Tak sem s nimi!

„Letu zdar !“

za Aviatické sdružení Bohemia

Vladimír Kvarda

Kontakt

Neváhejte a kontaktujte nás

Dušan Skála

+420 724 672 271

info@asbohemia.cz

Aviatické sdružení BOHEMIA z.s. zapsaný ve spolkovém rejstříku vedeném u Krajského soudu v Plzni v oddílu L, složka číslo 8323

IČO: 06901760   Adresa: Tymákov 323, 33201 Tymákov, okr.Plzeň-město   Raiffeisenbank: 586379002/5500   IBAN: CZ8055000000000586379002